IHRM-klubin luomiseen johti glögijuhlissa esitetty kysymys
HRM-klubi sai alkunsa minulle pikkujouluna vuonna 2000 esitetystä kysymyksestä. Tapasin glögijuhlissa kulttuurivalmennuksia ja kielikoulutuspalveluita tarjoavan yrityksen omistajan Anitta Koskion. Hän kysyi: ”Sinä kun noita asioita opetat ja tutkit – sanohan, mitä voisi tehdä ulkomaankomennusasioita hoitaville HR:ille, he tuntuvat olevan asiansa kanssa organisaatioissaan niin kovin yksin.”
Junamatkalla takaisin kotiin syntyi vastaus kysymykseen. Kirjasin sen työnimellä ”IHRM-klubi” kalenterini muistiinpanosivuille. Nimi tuli siitä, että opetin tuolloin Helsingin kauppakorkeakoulussa IHRM-kurssia (International Human Resource Management) ja ulkomaankomennukset ovat yksi osa tätä laajempaa kokonaisuutta.
Tammikuussa 2002 liikkeelle
Tammikuussa 2002 järjestettiin ensimmäinen tapaaminen Helsingin WTC:ssä. Klubin muodostivat 21 henkilöä, jotka hoitivat edustamiensa yritysten ulkomaankomennusasioita ja samalla moni oli myös vastuussa niistä. Ryhmä oli muodostettu kutsuperiaatteella ja sen kokoonpano oli melkoisen homogeeninen. Osallistujat olivat kokeneita komennusasioiden osaajia, ja heidän työnantajayrityksensä suuria, kansainvälisiä (pörssi)yrityksiämme. Monet olivat minulle entuudestaan tuttuja aiempien vuosien yhteistyön kautta.
Ulkomaankomennusasioiden konkariasiantuntija Suomessa, minua ammatillisesti suuresti alkuun auttanut ja tukenut Heikki Alanko sai kunnian olla klubin ensimmäinen puhujavieras. Euro käteisrahana oli juuri otettu käyttöön ja kuulimme keskustelun alustuksen aiheesta ”Euro ja palkkojen vertailtavuus”. Tästä tilaisuudesta alkoi konkreettisesti IHRM-klubin tarina. Tarina, joka on muun muassa toiminut inspiraation lähteenä ja esikuvana maailman suurimmaksi kasvaneelle global mobility -ammattilaisten verkostolle RES Forumille.
Erinomaisia aiheita ja puhujia riittää
Kuluneiden reilun 18 vuoden aikana klubitilaisuuksissa on ehditty keskittyä lukuisiin global mobility -kentän teemoihin. Kenttä on laaja ja alati muuttuva. Global Mobilitystä tehdään yhä enemmän tutkimuksia ja kyselyitä. Miten valita tästä runsaudesta ne klubilaisille kaikkein antoisimmat aiheet yhdessä käsiteltäviksi? Olen saanut oppia tuntemaan klubiin kuuluvia organisaatioita hyvin näiden lukuisten vuosien aikana. Tunnen niiden historian, nykytilanteen ja kuulen tulevaan liittyviä suunnitelmia. Tämä yhdistettynä alan tutkimusten jatkuvaan seurantaan sekä klubilaisten kuulemiseen johtaa siihen, että yhteiseen käsittelyyn valikoituu aiheita, jotka siinä hetkessä tukevat mahdollisimman montaa klubilaista mahdollisimman laajasti.
Klubilaiset muodostavat alan toimijoille tärkeän ja kiinnostavan ryhmän. Asiantuntijavieraaksi tarjoudutaan ja tullaan mielellään. Klubin historiassa kukaan, jota olen lähestynyt ja pyytänyt vierailevaksi puhujaksi, ei ole tehtävästä kieltäytynyt. Vuosien varrella tilaisuuksissa ovat asiantuntemustaan jakaneet niin yritysten kuin julkisen sektorin edustajat, Suomesta ja ulkomailta.
Hioutunut toimintamalli jota kopioidaan
Klubitilaisuuksia on lukuisat viime vuodet järjestetty pääsääntöisesti viisi kertaa vuodessa, puolen päivän verran ja Helsingin ydinkeskustassa. Tähän on päädytty monien kokeilujen kautta niin tapaamisten vuosittaisten määrien kuin niiden kestojenkin osalta. Kokoontuminen Helsingin ydinkeskustassa on logistisesti toimivaa, sillä osallistujia tulee muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta. Tapaamisten välillä klubin keskuudessa käydään paljon keskustelua ja jaetaan tietoa. Tätä ei alkuvuosina tapahtunut. Klubi onkin muuttanut muotoaan ”täsmäkoulutusfoorumista” koulutukselliseksi, global mobility -ammattilaiset yhteen kokoavaksi verkostoksi. Toimintamalli on hioutunut kopioitavan houkuttelevaksi.
IHRM-klubilainen ei ole yksin
Kuluvan vuoden tammikuussa tuli kuluneeksi 18 vuotta siitä, kun IHRM-klubi kokoontui ensimmäisen kerran. Minulle yhä vain rakkaammaksi tulevasta väylästä saattaa yhteen ja tukea yrityksissään edelleen usein ainoita ulkomaankomennusasioita [nyk. global mobility] hoitavia asiantuntijoita on täysi-ikäinen. Se on hienoksi kypsynyt ja jatkuvasti kehittyvä keino tarjota kaiken muun annin ohella vertaistukea.
IHRM-klubilainen ei ole yksin.